duminică, 6 februarie 2011

Compunerea mea-O zi trasnita(TEMA)

O zi trasnita
de Mustafa Taner
                                                                          
         În ultima zi din vacanţa de vară , am vorbit cu un coleg de-al meu sa mergem la Tomis Mall , la cinematograful de la City Plex . Ma-am îmbrăcat , mi-am luat banii şi m-am îndreptat spre mall . Pe drum spre statia de taxi , cineva mi-a spus :
            - Nu te supăra , tinere ! Caut gara . . .
            - Nu mă supăr . Cautaţi-o ! am spus eu .
            Străinul s-a uitat cam ciudat le mine şi a plecat . Eu mi-am continuat drumul . Dintr-o datâ  , am auzit pe cineva spunand copilului său :
            - Andrei , dacă o să fii cuminte luna asta , şi o să iei note mari la scoală , o să te duc la cofetărie să vezi cum mănâncă lumea prăjituri !
De data aceea , m-am uitat eu cam ciudat la acel om, apoi mi-am continuat drumul .
Cand am ajuns la o trecere de pieton , am văzut un TRABANT ce nu mai putea să pornească de pe loc ! ! ! Apoi , doi oameni au cobarat din el si l-au impins . . . Dupa ce rabla şi-a luat drumul indarat cu opt metri de fum dupa ea , eu am observat cauza ce a facut masina nemteasca sa nu porneasca de pe loc : pe jos era o guma de mestecat turtita , cu urme de cauciuc , semn ca rabla calcase pe ea .
         Apropo , stiti care e cea mai lunga masina din lume ?
         Trabantul . . . cu tot cu fumul ce iese din ţeava de eşapament , are opt metri lungime ! ! !
Oricum , eu mi-am continuat drumul şi am ajuns la staţia de taxiuri . Mai bine zis , ,de taxi ” , deoarece acolo era un singur taxi : o DACIE . M-am urcat in ea , i-am spus şoferului unde trebuia să merg , iar acesta a incercat sa porneasca masina . Dar ce sa vezi si sa nu crezi ? Masina nu mai pornea ! ! ! Iar eu oricum intarziasem . S-a uitat soferul pe manualul cu instructiuni al DACIEI , pana cand a gasit pagina dorita : cea cu orarul autobuzelor . Era ultima pagina a manualului . Mi-a aratat-o , si-a cerut scuze de situatia creata , iar eu am iesit din masina si m-am indreptat spre statia de autobuz . Pe drum , am trecut pe langa o benzinarie . Acolo ,  am vazut un sofer cu trabantul sau , spunand vanzatorului din benzinarie:
- As vrea niste stergatoare de parbriz pentru TRABANTUL meu !
- OK ! Mi se pare un schimb corect ! a spus vanzatorul .
Dupa ce am auzit aceste lucruri , mi-am continuat drumul . Dintr-o data am vazut un balbait ce mergea pe strada cu un tip . La un momentdat a zis:
- Aaii va vazut ?
- Nu !
- Aa a tretrecut un bi biciclist. Mai merg ce mai merg, balbaitul iar:
- Aa aii va vazut?
- Nu !
- Aaa tretrecut ooo mamasina . Mai merg si iar :
- Aaai vavazut ? Tipul enervat zice :
- Da am vazut !
- Aa atunci de de ce aai calcat in el ?
Dupa ce am auzit-o si p-asta , am mai mers putin si am ajuns la statia de autobuz . Am luat primul autobuz numarul cincizeci si unu care a venit . Dupa doua zeci de minute am ajuns la mall . Cand am trecut pe langa Mc . Donalds , am auzit patronul acestuia spunand :
- Dragii mei angajati . . . In anul acesta , ati muncit foarte mult si foarte bine , asa ca am decis sa va dau cate un cec in valoare de cinci sute cincizeci si cinci de RON .
Bucurie . . . Extaz . . . . Cum se obisnuieste ! Apoi patronul a continuat :
- Daca veti lucra la fel de bine si anul viitor , am sa le si semnez . . .
„ Roman adevarat !!!  Se pricepe sa dea teapa!” am zis eu in gandul meu, continuandu-mi drumul  .Dupa aceea , am trecut pe langa un restaurant , si am auzit pe cineva spunand :
- Chelner , gratarul meu miroase a tuica !
Chelnerul s-a dat doi pasi in spate si a intrebat :
- Dar acum ? . . .
Apoi , accidental , am vazut un ceas de perete ce arata ora treisprezece si cincizeci de minute , iar filmul pe care trebuia sa il vizionez incepea la ora treisprezece si cincizeci si cinci de minute . Am urcat repede scarile - in graba am luat scarile electrice care coborau , dar cu chiu cu vai am reusit sa le urc - si am ajuns la cinema , la City Plex . La ghiseul unde se vindeau bilete , am vazut un domn spunand vanzatoarei :
- Imi mai puteti da un bilet , ca domnul de la intrare mi l-a rupt pe primul . . .
Dupa ce vanzatoarea l-a lamurit ca domnul acela e paznicul intrarii in sala de film si ca i-a rupt biletul ca sa nu-l mai poata folosi altcineva , altadata , domnul acela a plecat , iar eu mi-am cumparat biletul . Dupa-aceea am intrat la film . L-am  vazut pe prietenul meu si am constatat ca locul meu este exact langa locul lui . Prietenul meu , Sebi , mi-a spus :
- I-am zis eu vanzatoarei de bilete cum arati si am rugat-o sa-ti pastreze tie biletul corenspunzator locului de langa mine , si sa ti-l dea tie cand vii .
- Merci ! am zis eu .
- Dar de ce ai intarziat atat ? a intrebat Sebi .
- E o poveste lunga !  Dar uite ca incepe filmul . . . Hai sa-l urmarim .
Filmul incepuse . Era o comedie super haioasa . Dupa ce s-a terminat , i-am zis eu prietenului meu :
- Hai sa ne luam cate o inghetata daca tot mai avem timp , si sa mergem sa ne plimbam putin pe malul marii  !
- Bine ! a raspuns el .
Am iesit din Tomis Mall si ne-am indreptat spre plaja Modern , pe jos , deoarece era foarte aproape  . Acolo am vazut o taraba cu inghetata la cornet :  trei lei trei cupe , cinci lei sase cupe.
- O inghetata cu sase cupe ! am zis eu vanzatoarei .
- Cum vrei sa fie ? m-a intrebat ea .
- Gratis ! zic eu razand .
Vanzatoarea a ras si ea , apoi pe un ton mai sever  a spus :
- Hai,zi , cum  vrei sa fie ?
- Trei cupe cu cacao si trei cu vanilie ! am zis eu .
Ea mi-a dat inghetata , iar eu i-am dat banii . Sebi si-a luat si el o inghetata , apoi noi ne-am continuat drumul . Pe plaja erau multi oameni . Noi nu aveam costumele de baie la noi , asa ca n-am putut sa facem plaja ,  ca ceilalti . In schimb , am auzit multe lucruri haioase :
Un barbat ce era in apa a strigat-o pe fiica sa :
- Vino si tu in apa , ca e calda si nu sunt valuri !
Iar fata raspunse :
- Nu pot , ca a zis mama ca daca ma inec , ma bate pana imi sare apa-n cap !
La auzul acestor vorbe , eu si cu Sebi am inceput sa radem in hohote . Apoi , dupa ce am mai mers un  pic , am ajuns intr-o zona numai buna de pescuit . Acolo erau vreo treizeci si cinci de pescari, printre care si un taran .Acesta doar ce pescuise un peste auriu,care ii spunea:
- Tarane ,  cruta-mi viata si iti voi indeplini trei mari dorinte ,  la alegere ! ! ! ! ! ! ! !
Dar taranul ii zise :
- Pe cine facti tu taran , ma ?
Si-l omori . Noi ne-am mirat de acest miracol - un peste vorbitor - si ne-am continuat drumul  , dar tot cu gandul la acel peste.
Ajungand la statia de autobuz , am luat primul autobuz numarul cincizeci si unu care a venit , si am plecat acasa . In autobuz , controlorul de bilete i-a verificat de bilete pe cei din partea din fata a autobuzului ,  printre care si pe noi , apoi a intrebat :
- E cineva fara  bilet , acolo in spate ?
- Sunt eu ! a raspuns cineva . Dar mi-l bag imediat !
Dupa ce am auzit si ciudatenia asta , autobuzul a oprit la statia de langa casa mea si a lui Sebi , iar apoi noi am coborat , ne-am luat ramas bun si am plecat fiecare spre casa lui . Acasa , le-am povestit parintilor mei toate intamplareile din ziua aceea , iar dupa aceea m-am dus la calculator , si am scris intamplarile ce s-au petrecut in ziua aceea . . . . .
GATA ! ! !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu